Kertépítés- kerttervezés - harmonikus - eredeti - titokzatos - szép kert

Kertépítés, kertművészet és művészet a kertben. Kiállítások folyamatosan nyitott kertünkben. +36/20/488-7784

Meredek telkek növényei

Első lépésben választás elé kerülünk. Vagy az elképzeléseinket alakítjuk át a rendelkezésre álló tér sajátosságaihoz, vagy fordítva, a kertet szabjuk át az ötleteink mentén. Kézenfekvő megoldás, hogy a meredekebb lejtőből enyhébb esésű felületet építsünk, teraszos, lépcsőzetes kertet hozva létre. Falak segítségével laposabb és meredekebb oldalakat hozhatunk létre, az előbbiek a hagyományos célokra lesznek jók (általános értelemben vett kerti tartózkodás, hobbikertészkedés, játszófelület, pázsitos tér például napozáshoz), míg utóbbiakat díszként, látványelemként hasznosíthatjuk. A lépcsőzetesen épített kert nagyobb esésű részeit növényekkel ültethetjük be, így ezek a rézsűk nem maradnak parlagon, hanem dekorációs célokat fognak szolgálni, de például sziklakertet is álmodhatunk a két enyhébb lejtős rész közti meredek felületre. Ha a kert esése túl nagy ahhoz, hogy egyszerű földből épített rézsűvel hidaljuk át a teraszokat, akkor nagyobb teherbírású támfalat kell építeni. A támfal megakadályozza, hogy a föld megcsússzon, viszont megváltoztatja a terület vízelvezetési tulajdonságait, így a lecsurgó csapadék útját biztosítani kell, például kavicsból készült vízelvezető réteggel. Támfal készülhet téglából, terméskőből is, ezek mutatósabbak, természetközeliebbek, de a megfelelő választáshoz kérjük szakember segítségét, aki a teherbírás alapján megfelelő megoldást javasol. Tudni kell, hogy a rézsű kialakítása ugyan olcsóbb, de passzív felületet eredményez, vagyis jobbára csak talajtakaró növényeket telepíthetünk ide, míg a támfalas megoldás többe kerül, de növeli a hasznosítható területet a kerten belül.

létrehozott közel vízszintes teraszokon a későbbiekben ugyanúgy kertészkedhetünk vagy tevékenykedhetünk, ahogy azt a lapos kerteknél megszoktuk. A meredekebb részek pedig kiváló lehetőséget adnak arra, hogy egyedi megjelenésű birtokot készítsünk. A rézsűkre nem ültethető bármilyen növény, az őket érő fénytől függően a következő fajták alkalmasak az ilyen részek beültetésére:

-napos rézsűkre:

keskenylevelű ezüstfa - Eleagnus angustifolia "Umbellata";
borbolya - Berberis vulgaris;
homoktövis - Hipopphae rhamnoides;
törpe mandula - Prunus tenella;
rózsa - Rosa canina "Rugosa";

-félárnyékos rézsűkre:

iszalag - Clematis vitalba;
tollas gyöngyvessző - Sorbaria sorbifolia;
orgona - Syringa vulgaris (kislevelű fajok is, mycrophilla, meyeri palibin);
ecetfa - Rhus typhina, glabra;
madárbirs - Cotoneaster horizontalis

-árnyékos rézsűkre:

lonc - Lonicera caprifolium (kúszó);
borostyán - Hedera helix (kúszó);
hóbogyó - Symphoricarpos x chenaultii (szinte az összes hóbogyó féle);
som - Cornus sanguinea;
vadszőlő - Parthenocissus quinquefolia "Inserta"

-és ne felejtsük ki az örökzöldeket sem:

kék kúszó boróka - Juniperus horizontalis;
terülő boróka - Juniperus x media "Pfitzeriana";
szagos boróka - Juniperus sabina (fajták is);
virginiai boróka - Juniperus virginiana (fajták is);
keleti tuja - Thuja orientalis (szoliternek);

Amennyiben az egyes teraszokat hasonló, egymással harmonizáló, de a többi teraszrésztől elütő megjelenésű növényfajokkal ültetjük be, egészen különleges látványt hozhatunk létre. Bizonyos esetekben az alacsonyabb, terméskövekből (kötőanyag nélkül, vagyis szárazon) kirakott támfal is elegendő, az ilyen építmény sziklakertekhez hasonlóan alakítható ki, és a résekben, üregekben biztos meg fognak jelenni apróbb gyíkok, de akár békák és sünök, így kertünk életre kel.

Lejtős kert építésekor tanácsos a kitermelt földet félretenni, mert később a rézsűk kialakításánál jól jöhet, és különösen előrelátó dolog a felső, termékeny földréteget annak felszedése után a kész felületre visszahelyezni. Meredekebb dőlésszögű területen kertet kialakítani nem egyszerű feladat, és szinte biztos, hogy kertépítő szakember segítsége szükséges hozzá. Az sem mellékes körülmény, hogy a lejtős kertek építése körülbelül 20-30%-os többletköltséggel jár a sík udvarokhoz képest. Amennyiben azonban kellő gondossággal járunk el, a fenntartás a későbbiekben nem lesz bonyolultabb, mint más esetekben, emellett több lehetőségünk lesz egyedi, különleges és változatos birtok létrehozására.